Cisco CUPS (Cisco IM & Presence) Kurulumu

Bugün Cisco CUPS (Cisco IM & Presence) kurulumu gerçekleştireceğiz. Hazırsanız hemen başlayalım.

Videolu Anlatım:

Resimli Anlatım:

İlk önce DNS Manager üzerinde DNS kaydını oluşturuyoruz.

VMware üzerinde File > Open ile CUPS OVA Template’ini seçip makinemize isim verdikten sonra Deployment Options seçenekleri geliyor karşımıza. Test ortamı olduğu için en küçük kurulum türü olan 150 kullanıcılı kurulum türünü seçip Import ediyorum.

Bu sırada CallManager üzerinde de CUPS tanımlamasını yapabiliriz. CUCM web arayüzünü açtıktan sonra System > Server menüsüne gelip Add New diyoruz. Gelen ekrandan Server Type olarak CUCM IM and Presence seçip Next diyoruz.

Burada gerekli bilgileri doldurup Save diyoruz. Description kısmı açıklama satırı olduğundan dilediğiniz gibi doldurabilirsiniz.

Sanal makinemize daha önce buradaki makalede hazırlamış olduğumuz Bootable CUPS ISO imajını gösterdikten sonra sanal makinemizi başlatabiliriz.

İlk olarak diğer kurulumlarda olduğu gibi dosya bütünlüğü doğrulaması için medya testi yapılıp yapılmayacağı soruluyor, Skip diyerek bu adımı atlayabiliriz.

Kurulacak ürün bilgisinin yer aldığı ekran geliyor karşımıza. OK ile ilerliyoruz.

Makinemizde mevcut diskte kurulu bir CUPS sürümü kontrolü yapılıyor ve burada yer alan NONE yazısı herhangi bir CUPS kurulumu bulunmadığını belirtiyor. Ayrıca diskimizdeki CUPS sürümünün 14.0.1.12901-1 sürümü olduğunu da görüyoruz. Burası tamamen bilgi amaçlı bir ekran. Yes ile devam ediyoruz.

Kuruluma sihirbaz ile devam etmek isteyip istemediğimiz soruluyor. Eğer daha önceden kayıtlı bir konfigürasyonunuz bulunuyor ise Import seçeneği ile bu konfigürasyonu aktarabilirsiniz. Biz sıfırdan kurulum yapacağımız için Proceed ile ilerliyoruz.

Yine kurulumla ilgili bilgi ekranı geliyor karşımıza. Continue ile devam ediyoruz.

Zaman dilimi ayarı geliyor karşımıza. İlgili seçimi yapıp(İstanbul için GMT+3) OK diyoruz.

Auto Negotiation Configuration ekranında da Continue seçeneği ile devam ediyoruz.

MTU Configuration ekranında bir değişiklik yapmadan No seçeneği ile devam ediyoruz.

DHCP konfigurasyonu için de aynı şekilde No diyerek devam ediyoruz.

Static Network Configuration ekranında DNS kaydında oluşturduğumuz Host adı ile IP bilgilerini doldurup OK diyoruz.

DNS kurulumu soruluyor, DNS sunucumuz bulunduğu ve bu sunucu üzerinde DNS kayıtlarını tuttuğumuz için Yes diyerek bu kuruluma geçiyoruz.

DNS sunucumuza ait bilgileri girdikten sonra OK seçeneği ile devam ediyoruz.

CLI arabiriminde geçerli olmak üzere yönetici kullanıcı adı ve şifresi belirlememiz isteniyor. Bilgileri girdikten sonra OK seçeneği ile devam ediyoruz.

Sertifika işlemlerinde kullanılmak üzere sertifika bilgilerini doldurup OK diyoruz.

Burada bize bu kurulumun First Node olmadığı, daha önceden kurulu bir First Node’umuzun olduğunu belirten bir ekran geliyor. CallManager sunucumuzun bilgilerini girmek üzere OK diyerek devam ediyoruz.

Karşımıza ikinci bir bilgi ekranı geliyor. Burada Network testini kurulum sırasında mı kurulumdan sonra mı yapılacağı soruluyor. Dilediğiniz seçimi yapabilirsiniz.

First Node Access Configuration ekranında CallManager sunucumuza ait bilgileri girerek OK diyoruz.

SMTP kurulumunu da No diyerek atlıyoruz.

Tüm ayarların tamamlandığı, kuruluma devam edip etmeyeceğimizin sorulduğu ekran geliyor karşımıza. OK ile kurulumu başlatıyoruz.

Ve kurulumumuz başlıyor…

Kurulum başarıyla tamamlandı ve CLI arabirimine gelmiş durumda. Kurulum sırasında belirlediğimiz yönetici kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapabiliriz.

Ayrıca web arayüzünden de mevcut CallManager giriş bilgileri ile giriş yapabiliriz.

CallManager tarafında, Serviceability üzerinden CUPS sunucumuzun servislerini yönetebiliyoruz. Ancak ilk kurulumdan sonra Cisco Unified Serviceability arayüzü üzerinde Service Activation yapmak istediğimizde Certificate Exception hatası alıyoruz. Bunun sebebi sertifikaların yüklenmemesinden dolayı. Bir sonraki yazımızda bu sorunu çözeceğiz.

Şimdi tekrar CUPS arayüzüne dönüp Tools > Service Activation kısmına geliyoruz.

Sunucumuzu seçtikten sonra Check All Services seçeneğinden tüm servisleri seçip Save diyerek aktifleştiriyoruz.

Tools > Feature Services ve Tools > Network Services menülerinden kontrol ettiğimizde servislerimizin çalışır halde olduğunu görebiliriz.

Cisco IM & Presence sunucusu kurulumu ile ilgili tüm işlemlerimiz bu kadar. Yukarıda da bahsettiğim gibi bir sonraki yazıda sertifika işlemlerini gerçekleştireceğiz.

Cisco CUPS (Cisco IM & Presence) Kurulumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön