CUCM 14 (Cisco CallManager) Kurulumu

Merhaba, daha önceki yazılarımda Cisco Unified Communications Manager (CUCM – CallManager) kurulumu için gerekli işlemleri anlatmıştım. Artık CUCM kurulumuna geçebiliriz.

Videolu Anlatım:

Resimli Anlatım:

Daha önce Cisco sitesinden indirmiş olduğum OVA dosyası ile yeni bir sanal makine oluşturmak için VMware üzerinde File > Open ile indirdiğim OVA dosyasını açıyorum ve makinemin ismi ile hangi klasörde yer alacağını belirtiyorum.

Small, Medium ve Large olmak üzere 3 farklı kurulum tipi var. Bunların arasındaki farklar register edeceğiniz cihaz sayısı ile alakalı. Tabi aynı şekilde istediği donanım gereksinimleri de artıyor. Ben Small UCM kurulumu yapacağım. Bununla ilgili detaylı bilgiye bu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

Import işlemi tamamlandıktan sonra Edit virtual machine settings butonuna tıklıyoruz. CD/DVD seçeneğini seçip sağ tarafta bulunan Use ISO image file seçeneğini işaretleyip Browse diyoruz. Daha önce burada yer alan makalede anlattığım şekilde hazırlamış olduğum Bootable CUCM imaj dosyasını gösteriyorum. En üstte yer alan Connected ve Connect at power on seçeneklerini de işaretleyip OK butonuna basıyoruz.

Artık makinemizi başlatabiliriz. Power on this virtual machine butonuna tıklıyoruz ve kurulum otomatik olarak başlıyor.

İlk olarak kurulum diskimizin bütünlüğünü doğrulamak isteyip istemediğimiz soruluyor, bu adımı Skip seçimi ile atlıyoruz.

Hangi ürünü kuracağımızı belirten ekran karşımıza çıkıyor. Kullandığım imaj dosyası içerisinde sadece Cisco Unified Communications Manager bulunduğu için OK diyerek devam ediyorum.

Burada bizle makinemizde kurulu bulunan CallManager versiyonu ve imaj dosyamızda yer alan CallManager sürümünün bilgisi paylaşılıyor. Makinemde daha önce CallManager kurulmadığı için NONE şeklinde bilgi yer alıyor. Eğer sizin kullandığınız diskte mevcut bir CallManager kurulumu tespit edilirse burada versiyon bilgisi yer alacaktır. Ayrıca kurulum hazırladığımız imajın içerisinde CallManager 14.0.1.12900-161 versiyonu olduğu belirtiliyor. Yes düğmesi ile devam ediyoruz.

Elinizde bir CUCM konfigürasyonu bulunuyor ise bu ekranda Import seçeneği ile import ederek tüm ayarlamaların otomatik çekilmesini sağlayabilir, konfigürasyonu kurulumdan sonra yapmak için Skip diyebilirsiniz. Ben sıfırdan konfigürasyon adımlarını anlatacağım için Proceed seçeneği ile devam ediyorum.

Eğer herhangi bir patch dosyasına sahipseniz ve bu kurulumla birlikte elinizdeki patchlerin uygulanmasını da istiyorsanız bu aşamada Yes seçeneği ile patch dosyalarını tanıtabilirsiniz. Herhangi bir patch uygulamadan mevcut imajdan sıfır bir kurulum yapacağım için No seçeneğini seçerek devam ediyorum.

Continue diyerek devam ediyoruz.

Zaman dilimi soruluyor, seçim yapıp OK diyoruz.

Auto Negotiation konfigürasyonu ile ilgili ekran karşımıza geliyor. Burada herhangi bir konfigürasyona gerek duymadığı belirtiliyor. Continue ile devam ediyoruz.

MTU boyutunun varsayılan değerde kalıp kalmayacağı soruluyor, varsayılan değerde bırakmak için No diyerek devam ediyoruz.

DHCP kullanıp kullanmayacağımız soruluyor, DHCP konfigürasyonu yapmak için Yes, DHCP konfigürasyonu yapmadan devam etmek için No seçeneğini seçiyoruz.

CUCM için DNS Server’da tanımladığımız host name ve ip bilgilerini girdikten sonra OK ile devam ediyoruz.

DNS tanımlaması yapmak için Yes ile devam ediyoruz.

DNS sunucumuzun ip adresi ve domain bilgisini girdikten sonra OK diyoruz.

Yönetici hesabı ve şifresi isteniyor. Ancak buradaki hesap ve şifre CallManager web arayüzü için değil CLI arabirimi için istenen hesap. Buna göre bir kullanıcı adı ve şifre belirleyip OK diyoruz.

Üretilecek sertifikalarda yer alacak bilgiler soruluyor. Bu bilgileri girdikten sonra OK diyerek devam ediyoruz.

Bu kurulumun First Node olup olmadığı soruluyor. Yes diyerek devam ediyorum.

NTP Server bilgileri soruluyor. NTP sunucusu adresini belirttikten sonra OK ile devam ediyoruz.

Security Password adı altında bir şifre belirlenmemiz isteniyor. Bu şifre cluster yapısında kullanılan bir şifredir. CUCM Subscriber kurulumları sırasında Publisher ile bağlantı kurmak için bu şifreye ihtiyaç duyuluyor. Şifreyi belirleyip OK ile devam ediyoruz.

E-Posta sunucusu ayarlarının yapılıp yapılmayacağı soruluyor. Bu özelliğe test ortamında ihtiyaç olmadığı için No seçeneğini seçerek bu ayarları atlıyorum.

Yine aynı şekilde Smart Call Home özelliğini de kullanmayacağım için Disable seçeneğini işaretleyip OK diyorum.

Application User için kullanıcı adı ve şifre soruluyor. CallManager web arayüzüne girdiğimizde sorulan kullanıcı adı ve şifre buradan belirleniyor. Bun uygun kullanıcı adı ve şifre belirleyip OK diyoruz.

Gereken tüm ayarlamaların bittiği, gözden geçirmek için Back, devam etmek için OK düğmesine basmamız gerektiği söylenen bir ekran geliyor. OK ile kuruluma devam ediyoruz.

Ve kurulum başladı. Kurulum bitene kadar sistem birkaç kez yeniden başlayacaktır. Makinenizin hızına bağlı olarak kurulum süresi değişebilir. Aşağıdaki ekran görüntülerine benzer adımlarla karşılaşacaksınız.

Ve kurulumumuz tamamlanarak login ekranı ile karşı karşıyayız.

Administrator Login penceresinde belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabiliriz.

Web arayüzünü de kontrol ettiğimizde çalıştığını görmekteyiz. İlk kurulum sonrasında web arayüzünün açılması yaklaşık 5-10 dakika sürebilir.

Cisco Unified Communications Manager linkine tıklayıp gelen ekranda Application User ekranında belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre ile CallManager’a giriş yapabiliriz.

Artık CallManager kurulumu tamamlanmış ve kullanıma hazır hale gelmiş durumdadır.

CUCM 14 (Cisco CallManager) Kurulumu

Bir yanıt yazın

Başa dön