CUCM Subscriber Kurulumu (Cisco CallManager Subscriber)

Merhaba, daha önce CUCM Publishler kurulumunu bu yazıda gerçekleştirmiştik. Şimdi ise bunun yanına 2 adet CUCM Subscriber kurulumu gerçekleştireceğiz.

Videolu Anlatım:

Resimli Anlatım:

Windows Server üzerinde DNS Manager’dan ilgili Host (A) kayıtlarını oluşturuyoruz. cucmsub1 ve cucmsub2 olmak üzere 2 Host (A) kaydı oluşturdum.

VMWare üzerinde File > Open menüsünden daha önce CUCM Publisher kurulumunda kullandığımız OVA şablon dosyasını açarak sanal makinemizi oluşturmaya başlıyoruz. İlk olarak sanal makinemize isim veriyoruz.

Deployment türünü seçip ilerliyoruz. Ben yine Small UCM kurulumu gerçekleştireceğim.

Buraya kadar yaptığımız sanal makine oluşturma adımlarını bir kez daha ikinci CallManager Subscriber için yapıyorum. Daha sonra her iki sanal makinede Edit virtual machine settings > CD/DVD > Connect at power on seçeneğini ile USE ISO image file seçeneğini seçip Browser diyerek Bootable CallManager ISO dosyamızı makinelere yüklüyoruz ve bu iki makineyi Power on this virtual machine düğmesine tıklayarak başlatıyoruz. Dilerseniz tek tek başlatıp sırayla kurulum yapabilir, dilerseniz aynı anda başlatıp birlikte kurulum yapabilirsiniz. Sanal makinelerimiz kurulumu başlatırken bu sırada CUCM Publisher kısmındaki tanımlamaları yapabiliriz.

Bunun için CUCM Publisher’da System > Server menüsüne geliyoruz.

Add New düğmesine tıklıyoruz.

Sunucu türü kısmından CUCM Video/Voice seçip Next diyoruz.

Gelen ekranda Host Name/IP Address kısmına yeni kuracağımız Subscriber’ın host adı ya da ip adresini giriyoruz. Host adı girerek eklersek DNS sunucumuzun da çalıştığını test etmiş olur. Tabi DNS sunucusunda bir sorun oluştuğu zamanlarda iletişim kopacaktır. IP adresi yazarak bu sorunu aşabilirsiniz. Tercih sizin. Description kısmına da uygun bir açıklama girebilirsiniz.

Aynı işlemi Subscriber 2 için de yapıyoruz. Son olarak bu şekilde bir görüntü elde ediyoruz.

Bu sırada Subscriber 1 kuruluma hazır. İlk olarak dosya bütünlüğü tesine Skip diyerek bu adımı atlıyoruz.

Kuracağımız ürün bilgisi geliyor. OK diyerek devam ediyoruz.

Sanal makinemizin diskinde(varsa) kurulu bulunan CUCM versiyonu bilgisi ve imaj dosyamızda yer alan CUCM sürüm bilgisi geliyor. Yes ile kuruluma devam ediyoruz.

Kuruluma sihirbazına devam etmek için Proceed seçeneğini seçiyoruz.

Kurulumla birlikte bir Patch uygulayıp uygulanmayacağı soruluyor, No seçimi ile devam ediyoruz.

Kurulumla ilgili bilgi ekranında Continue seçimi ile devam ediyoruz.

Zaman dilimi seçimi yaptıktan sonra OK düğmesi ile devam ediyoruz.

Auto Negotiation ile ilgili bilgi ekranında Continue düğmesinden ile devam ediyoruz

MTU Konfigürasyonu ile ilgili ekranda varsa bir değişiklik Yes, varsayılan değerlerle kurulum yapmak için No seçeneğini seçiyoruz. Ben herhangi bir değişiklik yapmadan ilerliyorum.

DHCP konfigürasyonu yapıp yapmayacağımız soruluyor. No seçeneği ile devam ediyoruz.

Static Network Configuration başlığı altında bizden Subscriber’ımız için host ve ip bilgisi isteniyor. DNS Manager’de oluşturdumuz kayda göre bilgileri doldurup OK diyoruz.

DNS Server ile ilgili konfigürasyonu yapılıp yapılmayacağı soruluyor. Yes ile devam ediyoruz.

DNS Server bilgilerini girdikten sonra OK ile devam ediyoruz.

Administrator ID ve Password isteniyor. Bu bilgiler komut satırı ile yapacağımız işlemler öncesinde istenilen bilgilerdir. Kullanıcı adı ve şifre belirleyip OK diyoruz. Web arayüz için ayrıca bir kullanıcı adı ve şifre belirlemeyeceğiz. Web arayüzde Publisher makinemizde belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre kullanılacaktır.

Sertifika işlemlerinde kullanılmak üzere bilgiler isteniyor. Bu bilgileri de doldurduktan sonra OK diyoruz.

Bu bir First Node mu? sorusu geliyor karşımıza. Publisher kurulumu ilk kurulumumuz olduğu için Yes seçeneğini seçmiştik ancak burada durum farklı. Artık bu ikinci bir node olacağı için No seçeneğini seçiyoruz.

Burada bize bu kurulumun first node olmadığından dolayı First Node ile ilgili konfigürasyonun yapılacağı bilgisi geliyor. OK ile devam ediyoruz.

First Node’a erişimin kontrol edildikten sonra kuruluma daha sonra devam etmek isteyip istemeyeceğimizin sorulmasını istiyorsak Yes, kontrol sonrası kuruluma otomatik devam edimesini istiyorsak No seçeneğini seçmemiz gerekiyor. Ben adımları tek tek göstereceğim için Yes seçimini yaparak devam ediyorum.

Gelen ekranda Publisher’a ait bilgileri girdikten sonra OK ile devam ediyoruz.

SMTP kurulumu soruluyor. Ben kurmayacağım için No seçeneği ile devam ediyorum.

Artık tüm ayarlamaların bittiği, kuruluma hazır olduğu belirtiliyor. Gözden geçirmeniz gereken bir ayar var ise Back seçeneğini seçerek geri dönebilir, OK ile kurulumu başlatabilirsiniz. Tüm ayarları yaptık, artık OK seçimi ile kuruluma başlayabiliriz.

Kurulum başlıyor…

Eğer iki Subscriber kurulumuna aynı anda başladıysanız bu zamana kadar yapılan tüm işlemleri ikinci Subscriber için de yapabilirsiniz. Tek fark Static Network Configuration ekranında tıpkı aşağıdaki görselde olduğu gibi ikinci Subscriber’a ait bilgileri girmek olacaktır.

Kurulum devam ediyor, kurulum sırasında makineniz birkaç kez yeniden başlayabilir.

Evet gördüğünüz gibi First Node’a erişebildiğini gösteren bir uyarı ekranı geldi karşımıza Continue diyerek kuruluma devam edebiliriz.

Son bir onay ekranı geliyor karşımıza. OK seçeneğini seçerek kuruluma devam ediyoruz.

CUCM Subscriber kurulumumuz devam ediyor…

Kurulum sorunsuz bir şekilde tamamlandı ve makinemiz ayağa kalktı. Kurulum sırasında belirlediğimiz Administrator ID ve şifre ile giriş yapabiliriz.

Artık son bir işlemimiz kaldı. Bu işlemimizin adı da Database Replication. Bu işlem sayesinde Publishler ya da Subscriber üzerinden kaydedeceğimiz bir IP telefon ya da video konferans cihazının tüm Node’larda görünmesini sağlamak.

Bunun için Publisher ve Subscriber cihazlarına CLI komutları yazmamız gerekiyor. İlk olarak CUCM Publisher’da utils dbreplication runtimestate komutunu çalıştırıyoruz.

Gördüğünüz gibi 3 sunucumuzun bulunduğu ve heniz bir replikasyon olmadığı belirtiliyor.

Bir süre bekledikten sonra tekrar utils dbreplication runtimestate komutu ile kontrol ediyoruz ve ilk Node için kurulumun tamamlandığı diğer Node’larda ise senkronizasyon yapıldığı görülüyor. Artık bu durumu test edebiliriz.

Publisher üzerinde Device > Phones > Add New ile yeni bir device kaydediyorum.

Amacım sadece replikasyonu teyit etmek olduğu için cihazın bilgilerinin bir önemi yok, rastgele bir mac adresi ve cihaz modeli seçip kaydediyorum.

Subscriber 1 ve Subscriber 2’ye web arayüzden Publisher kurulumunda belirttiğimiz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıyoruz. Devices > Phones sayfasından yaptığım kontrollerde de aynı cihazın görüntülendiğini teyit ediyorum.

Kurulumumuz sorunsuz bir şekilde tamamlanmış oluyor. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

CUCM Subscriber Kurulumu (Cisco CallManager Subscriber)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön